Rechtbank: handel in tweedehands ebooks toegestaan?

Voor het Tijdschrift voor Internetrecht schreven Sabine van Rienen en Ernst-Jan Louwers van Louwers IP|Technology Advocaten onder de titel ‘One copy, one use?’ een noot bij het vonnis van 21 juli 2014 van de Voorzieningenrechter in Amsterdam over het recht om een ‘gebruikt’ e-book door te verkopen. De verkoop vindt plaats via het online platform www.tomkabinet.nl.

Het businessmodel van Tom Kabinet is duidelijk geïnspireerd door de eerdere UsedSoft-arrest  waarover de Europese rechter in 2012 zijn oordeel gaf.

In de Tom Kabinet-zaak stond de vraag centraal of tweedehands e-books digitaal zijn uitgeput. De noot is hier volledig te lezen: One copy, one use – noot bij Tom Kabinet.

Oordeel samengevat

De Voorzieningenrechter is van mening dat Tom Kabinet een verdedigbaar standpunt heeft ingenomen. Vanwege
de onzekerheid over de reikwijdte van het UsedSoft-arrest gaf de Voorzieningenrechter Tom Kabinet het voordeel
van de twijfel en weigerde de gevraagde voorzieningen.

Daarbij vond de Voorzieningenrechter het mede van belang dat het NUV en GAU niet bereid waren tot het voeren van constructief overleg met Tom Kabinet, zoals Tom Kabinet had voorgesteld.

De Voorzieningenrechter heeft het dus niet aangedurfd om een verbod af te geven en liet duidelijk doorschemeren dat in
een eventuele bodemprocedure prejudiciële vragen moeten worden gesteld aan Europese Hof van Justitie om duidelijk te brengen over de betekenis van het UsedSoft-arrest in de handel van (tweedehands) e-books.

Tom Kabinet mocht van de rechter dus – vooralsnog – tweedehands e-books via haar website blijven aanbieden.

Hoger beroep

Tegen het vonnis van de rechtbank is (spoed)appel ingesteld bij het hof Amsterdam. Na een uitstel in december en januari wordt de uitspraak van het hof nu verwacht op 20 januari 2015.

publicatiedatum: maandag 12 januari 2015