Wat houdt het auteursrecht in?

De Auteurswet geeft de eigenaar van het auteursrecht een monopolie op het kopiëren en publiceren van zijn werk. Een schrijver krijgt immers vaak per verkocht boek een vergoeding, een muzikant krijgt geld voor ieder liedje dat verkocht wordt of op de radio wordt gedraaid, een softwareontwikkelaar verdient zijn geld met de verkoop van CD’s/USB-sticks of downloads van zijn software en een designer krijgt een vergoeding voor iedere stoel van zijn ontwerp. Vaak produceert de eigenaar van het auteursrecht dus niet zelf, maar geeft hij een uitgever, een distributeur of bijvoorbeeld een meubelfabrikant, toestemming om kopieën van zijn werk te maken en die te verkopen (een licentie).

Wanneer u een designstoel koopt, krijgt u de eigendom op de stoel zelf, het ding dus. Vervolgens mag u de stoel in mootjes hakken. Dat is auteursrechtelijk niet van belang. Maar het auteursrecht op de stoel blijft bij de ontwerper. Hij houdt het monopolie op het kopiëren van de stoel. U mag dus geen kopie van de stoel maken en deze kopie op Marktplaats verkopen of de kopie cadeau doen aan uw beste vriend. U mag de originele stoel wel verkopen of weggeven, maar de kopie niet, want alleen de eigenaar van het auteursrecht mag kopieën van zijn werk verkopen of op de markt brengen. Kortom, wanneer iemand een kopie op de markt wil brengen van een auteursrechtelijk beschermd product, dan moet hij eerst toestemming hebben verkregen van de auteursrechthebbende. Deze toestemming wordt ook wel licentie genoemd.

Internationaal

Optreden tegen inbreuk kan niet alleen in Nederland, maar bijna in alle landen van de wereld. Bijna (164) alle landen van de wereld zijn aangesloten bij het grote auteursrechtverdrag uit 1887, de Berner Conventie. Wanneer in zo’n BC-land inbreuk gemaakt wordt op jouw auteursrecht, dan kun je in dat land naar de rechter om de inbreuk te stoppen. Je hebt wel te maken met het plaatselijke auteursrecht en dat kan natuurlijk wel anders zijn in Nederland.