Wanneer is mijn handelsnaam beschermd?

Het recht op een handelsnaam ontstaat simpelweg doordat een onderneming de naam voert ter aanduiding daarvan. Een handelsnaam moet altijd visueel en auditief waarneembaar zijn. Daarnaast mag een handelsnaam, in tegenstelling tot merken, ook beschrijvend zijn.

Het commerciële gebruik van een handelsnaam kan zich op verschillende manieren uiten. Zo kan een onderneming de handelsnaam voeren door de naam op de gevel van het bedrijfspand te zetten, maar ook op briefpapier of vrachtwagens. Registratie van de handelsnaam bij de Kamer van Koophandel is niet verplicht.

Domeinnaam

Tegenwoordig wordt een handelsnaam vaak op een website vermeld of zelfs als domeinnaam geregistreerd. Maar de enkele vermelding van de handelsnaam of de handelsnaam als domeinnaam betekent nog niet dat de onderneming een beroep kan doen op haar handelsnaamrecht. Uit de inhoud van de website moet immers voldoende blijken dat de onderneming onder die naam gedreven wordt. De domeinnaam van een website die enkel doorlinkt naar een andere website kan dus ook niet aangemerkt worden als handelsnaam.