Tools

Licentie compliance

Iedere organisatie gebruikt software. Het gebruik van deze software gebeurt onder voorwaarden, die vaak zijn vastgelegd in de licentievoorwaarden. Het kan dan gaan om gelimiteerde aantallen gebruikers of gebruik van bepaalde versies van de software.

/BEKIJK ALLE TOOLS

De BSA spoort ‘illegale software’ op namens grote Amerikaanse software leveranciers zoals Microsoft, Oracle, Autodesk en Adobe. Zij doen zich daarbij voor als ‘softwarepolitie’, maar zijn gewoon een eigen club van de software-industrie. Wanneer de BSA inderdaad illegale software vindt, krijgt u een rekening voor niet-betaalde licentiefees plus fikse ‘boetes’.

Het is dus goed mogelijk dat de BSA vindt dat u illegaal bezig bent, zonder dat u daarvan af weet.

Wat kunt u doen om de BSA te vermijden?

  • Voer een strak licentiemanagement en controleer regelmatig uw systemen op illegale kopieën van software. Vaak is het gevaar verborgen, bijv. op een PC van een vertrokken werknemer van u.
  • Gebruik scantools waarmee u uw systemen en PC’s kunt scannen; ook IT-dienstverleners kunnen dat voor u doen.
  • Wij kunnen u bijstaan en adviseren bij een risico assessment en een beoordeling van de licenties en de voorwaarden.

Wat kunt u doen bij een inval van de BSA?

  • Bel ons direct en stuur de stukken van de deurwaarder aan ons toe. Wij kunnen checken of het klopt. Als de formaliteiten in orde zijn (verlof van de rechtbank), moet u medewerking verlenen en de deurwaarder en IT-deskundige toegang verlenen. Zij zullen alle computers van het bedrijf doorzoeken.
  • Vraag legitimatie van de personen die binnen willen en check aan de hand van de papieren wie moet worden toegelaten. In principe is de BSA zelf niet welkom, tenzij dat in het verlof is aangegeven.
  • Probeer in de gaten te houden wat de deurwaarder en de IT-deskundige doet.
Wanneer illegale software is gevonden, krijgt u meestal een schikkingsvoorstel. Daarover kan worden onderhandeld. Betaal dus niet meteen het voorgestelde bedrag. Zo is het maar de vraag of de berekening van de licentiefees in uw geval correct is en er terecht ‘boetes’ zijn opgelegd. Vaak doet de BSA maar een slag in de lucht met de vordering van licentievergoedingen, kosten en boetes. Bovendien is het niet zeker of de softwareleverancier wel recht heeft op betaling van een ‘boete’ (eigenlijk schadevergoeding), wanneer u alsnog alle licentiefees betaalt.

U kunt profiteren van onze ruime ervaring met BSA-kwesties en onze kennis op het gebied van IT-recht om de schade zo beperkt mogelijk te houden.

Meer informatie?

Indien u meer informatie wilt over licentie compliancy, neem dan contact met ons op.